Subaru Legacy Forums

Subaru Legacy Forums (http://legacygt.com/forums/index.php)
-   Warranty Issues & Problems (http://legacygt.com/forums/forumdisplay.php?f=48)
-   -   steady check engine light and blinking cruise (http://legacygt.com/forums/showthread.php?t=24219)

c-lo 12-16-2005 12:59 PM

steady check engine light and blinking cruise
 
warmed up the car this morning to get the ice off. when I got in the check engine light was on steady and the cruise light was flashing slowly. Cruise control does not work, nor could I get the blinking to stop.

wife had the car last night and filled it up, and sure enough didn't tighten down the cap enough. dealer says the check engine light should go off in a day or two, but not sure about the cruise control. he thought it could be a different issue.

yes I've RTFM, no i haven't searched the forum. At home on dial up:icon_evil , gets to frustrating search crap up here.

anyone familiar with this problem??

*Jedimaster* 12-16-2005 01:01 PM

Never heard of it.

LEGGTLTD 12-16-2005 01:54 PM

You can also go to a Kragen auto parts store, borrow their scan tool, read the code and reset it.

Rommel 12-16-2005 02:28 PM

it happened to me after I installed the UP/DP but went away after I reflashed to stage 2

c-lo 12-16-2005 03:13 PM

Hmmm........only thing I've installed is an sts. don't have an Accessport, nor a Kragen, but will try Pepboys or autozone.

PGT 12-16-2005 04:15 PM

You can also reset the CEL by disconnecting the battery and steeping on the brake to bleed any energy stored in the capacitors.

I got one pre-AP when I pulled the resonator off. Cleared it by doing the battery trick and good as new. If there is something wrong, it will log a CEL again. Now, if you think it might be something more serious than the gas cap and can deal with the blinking light before you can get to pull the code, wait so you can be sure.

There was also a way you could pull the code via the dash readout.... Deer Killer posted a thread about this.

NatesGr8 12-16-2005 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by c-lo
but will try Pepboys or autozone.

they will take care of you, they do the free code scan/reset thing

Opie 12-16-2005 05:56 PM

And for reference....all the 2005 and newer Subaru's also flash (and disable) the Cruise when a CEL is detected. So your loose gas cap is more than likely the cause of both.

rao 12-16-2005 06:13 PM

Quote:

Originally Posted by Opie
And for reference....all the 2005 and newer Subaru's also flash (and disable) the Cruise when a CEL is detected. So your loose gas cap is more than likely the cause of both.

That is the 11,234,567,332,567,567th time that has been posted and most of them were posted by me ;)

Here is a try for future seachers:

FLASHING CRUISE CONTROL CEL CHECK ENGINE LIGHT

I bet it doesn't work....

recuomo 12-16-2005 07:05 PM

The dealer is correct. It will take about 100 miles of driving to reset the CEL and then the cruise control will work.

PeterJMC 12-17-2005 12:06 AM

I got a CEL when I forgot to plug in the harness for the MAF. I drove for a good 50 miles with the CEL and cruise blinking, I thought it would have dissapeared during the drive, but it didn't. When I arrived at my destination and turned the car back on the CEL disappeared and the cruise control worked as normal.

As PGT said, you should also be able to reset the puter by unplugging the battery.

c-lo 12-17-2005 07:30 AM

Quote:

Originally Posted by rao
That is the 11,234,567,332,567,567th time that has been posted and most of them were posted by me ;)

Here is a try for future seachers:

FLASHING CRUISE CONTROL CEL CHECK ENGINE LIGHT

I bet it doesn't work....


yeah yeah, so what did I tell you? always has to be someone. :icon_bigg just couldn't let it go huh? I refuse to search anything at home 'cause my connection is 26kps:icon_frow . waiting for verizon dsl to get in there.

PhilT 12-18-2005 06:12 AM

Check what the CEL is with the built in code reader, it's easy, but you will have to search :icon_tong

geddyup 12-18-2005 08:39 PM

this happened to me today. On friday I installed up/down/custom tune
I was driving with the cruise on and then the car lost some power the engine light was on and the cruise light was blinking. I reflashed and that worked

GTsleeper 12-18-2005 09:11 PM

gas cap loose + about half/three quarter a tank to full the ecm will do a evap test- u failed it, evap emissions were lost though the gas cap. ecm put the tank/evap system under vacuum it noticed it didnt hold vacuum. cant remember the po # but would say some to the nature of small evap leak detected.


All times are GMT -6. The time now is 01:59 AM.


LegacyGT.com