Subaru Legacy Forums

Subaru Legacy Forums (http://legacygt.com/forums/index.php)
-   Fourth Generation Legacy (2005 - 2009) (http://legacygt.com/forums/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Windshield washer doesn't work (http://legacygt.com/forums/showthread.php?t=198776)

lgt_nube 12-28-2012 10:31 AM

Windshield washer doesn't work
 
The windshield washer on my 2005 LGT Wagon stopped working. Rear window washer is fine. Temps way above freezing, lots of fluid.

- No sound at all.

- Wipers start when pulling back on the washer lever (as they should) but stop immediately after releasing the washer lever instead of remaining on for a few wipes after releasing (which they do when the washer is working).

rkhousman 12-28-2012 12:21 PM

Start at the begining and check fuse. May also want to check connections if you have worked in the area of the pump\tank!

lgt_nube 12-28-2012 06:39 PM

For sure I should have checked the fuse first, before posting here. I'll do it tomorrow in the daylight.

The manual lists the fuse (30) for the "Front wiper washer", so I assume that's it.

It also lists fuses (4 & 9) for the "Front wiper deicer relay" and "Front wiper deicer". What's a "Front wiper deicer"? I couldn't find any other references in the manual for "deicer".

Quote:

Originally Posted by rkhousman (Post 4222364)
Start at the beginning and check fuse.


rkhousman 12-28-2012 10:33 PM

Well if u have them they are imbedded in the bottom of the winshield, just like the rear defroster but help keep the wipers from freezing up! Come in handy around here during the winter!

lgt_nube 12-29-2012 06:33 AM

Were they optional equipment? How do you know if you have them?

Quote:

Originally Posted by rkhousman (Post 4223081)
Well if u have them they are imbedded in the bottom of the winshield, just like the rear defroster but help keep the wipers from freezing up! Come in handy around here during the winter!


rkhousman 12-29-2012 07:38 AM

I believe they were optional as part of a winter option or whatever they call it. Same with the mirror heaters. There is a second defrost button in my car located on the left of the dash near the door.

rkhousman 12-29-2012 07:41 AM

Also you can see the elements if you look at the windshield where the wipers rest from the outside.

lgt_nube 12-29-2012 01:50 PM

The fuse was fine, but to be double sure I swapped it with the spare fuse. Nothing changed.

Any other ideas?

bluesuby 12-29-2012 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by lgt_nube (Post 4223223)
Were they optional equipment? How do you know if you have them?

Standard equipment on the LGT basic (not "limited") edition. I'm not sure about the "i" Legacy.
I would put 12 volt power to the pump and see if it sprays fluid. I'm not sure of the pump location but it should be at the bottom of the reservoir tank.

09obpleg 12-30-2012 01:09 AM

Not sure for the wagon but if you pull on the lever it's a mist wipe and the button on the end is for the washer on the sedan

lgt_nube 12-30-2012 08:11 AM

Thanks! You are absolutely right. I guess it had been so long since I used the windshield washer that I forgot that the end-button was the control. But the "Pull Mist" label on the base of the wiper stalk is misleading because there is no mist at all, just the wiper. I guess it means to use that in case of a mist condition outside, not to create a mist which is how I read it.

Everything is fine in windshield washer land...

Quote:

Originally Posted by 09obpleg (Post 4224172)
Not sure for the wagon but if you pull on the lever it's a mist wipe and the button on the end is for the washer on the sedan



All times are GMT -6. The time now is 07:31 PM.


LegacyGT.com