Subaru Legacy Forums

Subaru Legacy Forums (http://legacygt.com/forums/index.php)
-   Turbo Powertrains (2.0GT, 2.5GT, 2.5XT) (http://legacygt.com/forums/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Is the USDM O2 Sensor the same as the JDM one? (http://legacygt.com/forums/showthread.php?t=187221)

Alex-->TheGreek 06-08-2012 08:34 AM

Is the USDM O2 Sensor the same as the JDM one?
 
Hey Guys,

I recently got the P0031 CEL code on my car and most probably i'll need a new O2 sensor.
Is there a possibility that the CEL was caused by a bad batch of gas and i could spare my O2 sensor? How long could i run the car with a faulty O2 sensor without problems? Will there be any side-effects?

Does anyone know if the front O2 sensor for the USDM Legacy GT is the same/or will work on a JDM Legacy GT (2004 model, EJ20 Engine) ?

Because the quote that JapanParts gives me for the JDM O2 sensor is bloody insane....

Thanks a million!!

BarManBean 06-08-2012 08:37 AM

You can run without a working O2 sensor, but car may run poorly, your MPGs will suck, and you could cause damage to you cat(s) over the long term due to the mixture being too rich.

No idea about what part you need...

Max Capacity 06-08-2012 01:24 PM

You may want to ask Mike at www.AZPinstalls.com he's pretty good with finding stuff like that, may be he could help.

Most of us in the US don't have any way to get...well I wonder if a older Impressa O2 might work?

LegacyDan 06-09-2012 02:09 PM

Quote:

Originally Posted by Alex-->TheGreek (Post 3929277)
Hey Guys,

I recently got the P0031 CEL code on my car and most probably i'll need a new O2 sensor.
Is there a possibility that the CEL was caused by a bad batch of gas and i could spare my O2 sensor? How long could i run the car with a faulty O2 sensor without problems? Will there be any side-effects?

Does anyone know if the front O2 sensor for the USDM Legacy GT is the same/or will work on a JDM Legacy GT (2004 model, EJ20 Engine) ?

Because the quote that JapanParts gives me for the JDM O2 sensor is bloody insane....

Thanks a million!!

i know guys in uk that have gotten the ones from japanparts i think they werte less than 100 euro.

drkknight99 06-10-2012 11:54 AM

Denso is the manufacture of the OEM sensor for our cars, if remember correctly.
Our front ones on the 2.5 look like this.
http://www.densoaftermarket.com/cata...9035&part=afrs
The one from a 2.0 (assuming you have that one) looks like this one from denso
http://www.denso-am.eu/catalogue2.asp?CID=22192170

hope this helps some what....

Alex-->TheGreek 06-11-2012 05:26 AM

@LegacyDan

That's what i thought i had to spend, but it seems that JapanParts disagrees...
http://japanparts.com/db/parts_detai...&SEARCH_page=2

300 Euros??? :spin:

Isn't this the correct part? Please keep in mind that the car in question is a JDM 2.0T Spec. B with an automatic transmission.
Btw, the CEL is not constantly on, so is it possible that the problem may have originated from bad petrol?

Thanks to everyone for their help and suggestions!!

LegacyDan 06-11-2012 07:25 AM

i though this was the one?

http://japanparts.com/db/parts_detai...&SEARCH_page=3

Check your ecu and see if there is any CEL codes

Alex-->TheGreek 06-22-2012 06:00 AM

I finally got the chance to visit an autoshop in order to pull the code the ECU was throwing.(The CEL is now on all the time).

The fault code is P0031 (HO2S Heater Control Circuit Low - Bank1 Sensor1)

Is this the front O2 sensor? Or the cheaper part mentioned above(air/fuel ratio sensor)?

I appreciate your help guys!

Thanks

LegacyMUN2k6 06-22-2012 04:47 PM

Gyro, gyro..cheeseburger, cheeseburger, cheeseburger. Pepsi no coke.

Alex-->TheGreek 06-29-2012 10:39 AM

Quote:

Originally Posted by Alex-->TheGreek (Post 3949884)
I finally got the chance to visit an autoshop in order to pull the code the ECU was throwing.(The CEL is now on all the time).

The fault code is P0031 (HO2S Heater Control Circuit Low - Bank1 Sensor1)

Is this the front O2 sensor? Or the cheaper part mentioned above(air/fuel ratio sensor)?

I appreciate your help guys!

Thanks

Anyone? :)

LegacyDan 06-29-2012 11:17 AM

replied to your pm :)

DarkiSt 11-16-2012 06:49 AM

Alex, I have a '03 JDM Legacy GT that's giving the same P0031 (HO2S Heater Control Circuit Low - Bank1 Sensor1). Did you figure out if the USDM sensor will work? I'm seeing a Bosch 02 sensor on eBay for us$31 that says it fits all trim models but I don't know if it'll work for the JDM models.

Alex-->TheGreek 11-19-2012 08:20 AM

Quote:

Originally Posted by DarkiSt (Post 4161176)
Alex, I have a '03 JDM Legacy GT that's giving the same P0031 (HO2S Heater Control Circuit Low - Bank1 Sensor1). Did you figure out if the USDM sensor will work? I'm seeing a Bosch 02 sensor on eBay for us$31 that says it fits all trim models but I don't know if it'll work for the JDM models.

Hey! I didn't get the chance to test a USDM O2 sensor and see if it works on JDM cars...

In the end i went with this: ( http://japanparts.com/db/parts_detai...&SEARCH_page=3 ) replaced the faulty sensor and since then the "check engine" light is off and the car is working fine.

This was the cheapest Subaru Genuine O2 sensor that i could find in the net.

The Subaru dealership in Cyprus wanted around 250 Euros for the same part!!! :eek::eek::lol:

Hope this helps! :)

Blameless 12-19-2012 01:47 PM

Quote:

Originally Posted by Alex-->TheGreek (Post 4164713)
Hey! I didn't get the chance to test a USDM O2 sensor and see if it works on JDM cars...

In the end i went with this: ( http://japanparts.com/db/parts_detai...&SEARCH_page=3 ) replaced the faulty sensor and since then the "check engine" light is off and the car is working fine.

This was the cheapest Subaru Genuine O2 sensor that i could find in the net.

The Subaru dealership in Cyprus wanted around 250 Euros for the same part!!! :eek::eek::lol:

Hope this helps! :)

What was your shipping times?

Just ordered mine to be shipped to New Zealand.

Hope that the shipping was fast?

My JDM GT has burnt through two of these sensors in 2 years! The first one I purchased locally for around $400 USD! thanks for the link :)

Alex-->TheGreek 12-21-2012 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by Blameless (Post 4211890)
What was your shipping times?

Just ordered mine to be shipped to New Zealand.

Hope that the shipping was fast?

My JDM GT has burnt through two of these sensors in 2 years! The first one I purchased locally for around $400 USD! thanks for the link :)

If i recall correctly, i got the sensor after about 10 days. But i was in Cyprus at the time, so i don't know how long it will take them to ship it to New Zealand. I used JapanParts a couple of times in the past and i was always very happy with them!

400 bucks??? :eek: I thought the dealership in Cyprus was greedy enough....

Glad i was able to help you save some money though! :)

How is the Legacy treating you? Is it AT or MT? Any mods?


All times are GMT -6. The time now is 11:51 AM.


LegacyGT.com